🚚GRATIS EUROPA ORDER > 150 €

TOPP TILLBEHÖR FÖR DIN MOTORCYKEL

🚚GRATIS ITALIEN ORDER > 50 €

BMW DC 04 istället för elboxer?

BMW DC 04 invece del boxer elettrico? - Endurrad

Paolo Migliori |

BMW DC 04: En revolution inom elektriska motorcyklar

BMW ELEKTRISKA MOTORCYKLAR: FÖRLUST OCH PATENT

 

BMW har introducerat flera elmotorcyklar sedan 2015.  Funktionsteststudier, koncept och fordon.  Bayerische Motoren Werke patenterade till och med märkets typiska boxermotordesign för kylsystemet i en elmotor.  MOTORRAD visar den senaste utvecklingen.

BMW Motorrad registrerade och skyddade nyligen 11 nya namn för framtida modeller. Efter lanseringen av CE-modellerna, dedikerade till elektriska skotrar och urbana mobilitetskoncept som BMW CE 02, fokuserar företaget nu sina ansträngningar på större elmotorcyklar identifierade med förkortningen "DC". De nya namnen inkluderar DC 01, DC 02, DC 03, DC 04, DC 05, DC 06, DC 07, DC 08 och DC 09, avsedda för motorcyklar, delar och tillbehör. I juni 2019 presenterade BMW konceptet Vision DC Roadster, som introducerade den elektriska motorcykellinjen, med "DC" som står för "likström". För tillfället finns det inga eftermarknadstillbehör tillgängliga för dessa nya BMW elmotorcyklar.

Modulärt monocoque-chassi med integrerat batteri

I slutet av december 2023 publicerades en ny internationell patentansökan av BMW för ett modulärt monocoque-chassi avsett för elmotorcyklar. Denna ram innehåller ett centralt batterifack, tillverkat av kolfiberförstärkt kompositplast, såsom Kevlar. Det finns också möjlighet att skapa hybridkonstruktioner med hjälp av lättmetaller som aluminium eller titan, speciellt i kritiska områden som styrhuvud och svingarmsstöd. Den modulära designen erbjuder flexibiliteten att skräddarsy hjulupphängningen till den specifika modellen, vilket minskar kostnaderna och förenklar produktionen tack vare färre komponenter.

Kan DC 04 vara BMW:s första elmotorcykel?

I mars 2023 dök patentritningar upp som kan referera till DC 04, BMW:s första elmotorcykel. Denna nya modell verkar vara baserad på BMW G 310 R, vars förbränningsmotorversion ger 34 hk (25 kW). BMW DC 04 kommer sannolikt att använda komponenter från elscootern CE 04, som redan finns tillgänglig från 2022, men med en omorganisation av batteripaketet och motorn för att anpassa sig till motorcykelanvändning. Elmotorn skulle överföra kraft till bakhjulet genom ett system av koniska växlar och en kuggrem, med en 90-graders avböjning.

BMW Vision DC Roadster och den elektriska boxermotorn

Vision DC Roadster-konceptet, som introducerades 2019, väckte uppmärksamhet för sin design inspirerad av den klassiska tvåcylindriga boxermotorn, med ett kylsystem placerat i de angivna "cylindrarna". En patentansökan från juni 2022 tyder på att BMW utforskar denna riktning, med kylcylindrar monterade direkt på drevet, med specifika funktioner som värmeväxling eller passiv kylning av elektroniska komponenter. Dessa patent är dock fortfarande i sitt embryonala stadium och tillåter inte att dra definitiva slutsatser.

100 kW BMW E-Power Roadster Concept

I december 2019 presenterade BMW E-Power Roadster Concept, en elmotorcykel som är mindre visionär i design än Vision DC Roadster, men med en effekt på 100 kW (136 hk) och en totalvikt på cirka 300 kg. Trots detta har BMW ännu inte avslutat utvecklingen av en högpresterande elmotorcykel redo för serietillverkning.DC-intervallet numrerade 01 till 09 tyder dock på att flera modeller är på gång, som kan variera mellan Vision DC Roadster och E-Power Roadster Concept.

E-Roadster, E-Tourer, E-Adventure?

Den omfattande registreringen av namn för nya modeller tycks indikera en långsiktig planeringsstrategi från BMW:s sida, vilket skyddar namnen och teknologierna från potentiella anspråk från andra tillverkare. I framtiden kommer vi sannolikt att se modeller som e-roadster, e-tourer och e-äventyrscykel. Samtidigt erbjuder bildgalleriet en titt på tidigare utvecklingar av BMW elmotorcyklar.

BMW CE 04 och CE 02 för stadsmobilitet

Den för närvarande tillgängliga BMW CE 04 lanserades våren 2022 som efterföljaren till 2014 BMW C Evolution Från 2024 kommer den att få sällskap av BMW CE 02, en "125 elektrisk" modell med en effekt på 11 kW (15 hk). , tillgänglig med ett körkort klass A1 från 16 års ålder eller med B196 förlängning av bilkörkortet. Båda modellerna är avsedda för stadsmobilitet, idealiska för korta resor i storstadsområden.

Tillverkning av BMW elektriska modeller på TVS i Indien

BMW samarbetar med den indiska partnern TVS om utvecklingen av framtida elektriska modeller. TVS producerar redan G 310-modellerna för BMW, och 2023 startade man produktionen av BMW CE 02, den första elektriska modellen i sortimentet.

BMW DC 04 har som mål att bli ett betydande genombrott i världen av elmotorcyklar. Det berömda tyska märket, känt för sina boxermotorer, tar ett steg mot en grönare och mer hållbar framtid med denna revolutionerande motorcykel. Men vad är det som gör BMW DC 04 så speciell jämfört med den traditionella elboxern?


Låt oss börja med designen. BMW DC 04 behåller den elegans och innovation som är typiska för märket, men med en futuristisk touch. Dess aerodynamiska chassi och moderna linjer fångar inte bara blickarna utan erbjuder också förbättrad aerodynamisk effektivitet. Denna förbättring kan leda till större batteriräckvidd, en avgörande faktor för dem som använder en elektrisk motorcykel för dagliga resor.


En annan utmärkande egenskap hos BMW DC 04 är dess kraft. Utrustad med en banbrytande elmotor erbjuder DC 04 prestanda som kan konkurrera med många förbränningsmotorcyklar. Den omedelbara gasresponsen och den mjuka kraftleveransen möjliggör en trevlig och enkel körning, vilket gör den till ett utmärkt val för motorcykelentusiaster.


Men det handlar inte bara om prestanda. BMW DC 04 designades också med förarkomfort i åtanke. Med ergonomiska säten och avancerad fjädring blir varje resa en bekväm upplevelse, även över långa sträckor. Dessutom är motorcykeln utrustad med intelligenta tekniker som hjälper körningen, såsom traction control och flera anpassningsbara körlägen.


Säkerheten har inte försummats. BMW DC 04 innehåller ett antal avancerade säkerhetsfunktioner, såsom det regenerativa bromssystemet som inte bara hjälper till att spara energi utan också erbjuder större säkerhet vid bromsning. Dessutom säkerställer de högsynliga LED-lamporna att föraren alltid är väl synlig för andra trafikanter.


En aspekt som många kommer att uppskatta är ekohållbarheten hos BMW DC 04. Med noll direkta utsläpp representerar denna motorcykel ett mer miljövänligt alternativ än dess motsvarigheter för förbränning. BMW har också gjort stora framsteg för att se till att batteriproduktion och kassering är så hållbar som möjligt.


Sammanfattningsvis är BMW DC 04 inte bara en elmotorcykel; det är en föregångare till vad framtiden för tvåhjulig mobilitet kan bli. Med en innovativ design, exceptionell prestanda och ett starkt fokus på hållbarhet kan DC 04 verkligen markera en vändpunkt på elmotorcykelmarknaden. Om du är en motorcykelentusiast eller bara någon som letar efter ett mer miljövänligt sätt att resa, är BMW DC 04 definitivt värt din uppmärksamhet.

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan publicering.