🚚GRATIS EUROPA ORDER > 150 €

TOPP TILLBEHÖR FÖR DIN MOTORCYKEL

🚚GRATIS ITALIEN ORDER > 50 €

GS: Historien om Maxi Enduro

GS: La Storia della Maxi Enduro Endurrad

Peppe Z |

GS: Historien om Maxi Enduro

BMW GS har omdefinierat konceptet med en äventyrsmotorcykel sedan den introducerades 1980. Med sin revolutionerande design och enorma tekniska kapacitet har GS blivit en ikon i enduromotorcyklarnas värld. Men vad är historien bakom denna tvåhjuliga legend?

Allt började med R80 G/S, den första modellen i serien, där 'G' stod för Gelände (terräng) och 'S' för Straße (road). Denna modell kombinerade det bästa av två världar och erbjuder en mångsidig motorcykel som klarar inte bara av asfalterade vägar utan även i den tuffaste terrängen. R80 G/S stack ut för sin enkla hantering, pålitlighet och robusthet och satte nya standarder för endurodesignade motorcyklar.

På 1990-talet introducerade BMW R1100GS, följt av R1150GS, som inkluderade dåtidens banbrytande teknologi, inklusive ABS och boxermotorn med fyra ventiler per cylinder. Dessa innovationer markerade en vändpunkt för GS-serien, vilket gjorde cyklarna inte bara kraftfullare, utan också säkrare och mer pålitliga. Kombinationen av komfort och prestanda gjorde att populariteten för GS växte exponentiellt.

Med det nya millenniet kom R1200GS och sedan R1250GS. Dessa modeller var utrustade med större motorer, förbättrade fjädringar och avancerad elektronik som inkluderade förarassistanssystem som traction control och anpassningsbara motorkartor. Det R1250GS , i synnerhet introducerade ShiftCam-systemet, som optimerar motorkraft och effektivitet genom att reglera ventiltiming.

Idag fortsätter BMW GS att vara en referenspunkt inom maxi enduro-segmentet. GS:s mångsidighet, tekniska innovation och historiska rykte lockar äventyrare och motorcyklister av alla slag, från terrängentusiaster till dem som älskar långväga resor. Händelser som rally och uthållighetsracing fortsätter att cementera GS:s dominerande roll i äventyrsmotorcykelscenen.

Sammanfattningsvis är GS inte bara en motorcykel, utan en levande legend som representerar kvintessensen av frihet och äventyr på två hjul. Oavsett om du är en veteran på vägen eller en ny entusiast, att upptäcka historien om GS innebär att förstå varför den fortsätter att vara det föredragna valet för dem som söker kompromisslös prestanda och en önskan att utforska världen.

 

 

Det här är en  översikt över historien och utvecklingen av BMW:s "GS"-serie av motorcyklar, med fokus på terräng- och touringversionerna. Här är en sammanfattning av de huvudsakliga faserna och modellerna som nämns i texten:

  1. Ursprung på 1970-talet:

    • Designen av "GS"-serien började i slutet av 1970-talet med BMW:s inblandning i terrängtävlingar, som "Six-Days".
    • BMW:s tradition av terrängsportaktiviteter går tillbaka till 1930-talet.
  2. Sportsliga framgångar och utveckling:

    • Segern i det tyska terrängmästerskapet 1979 gav impulsen till att utveckla en homologerbar serieversion baserad på tävlingserfarenhet.
    • R 80 G/S, som lanserades 1980, var den första stora tvåcylindriga enduron, som introducerade en ny sektor av stora touringenduro.
  3. Popularitet och globetrotters:

    • R 80 G/S blir snabbt populär bland globetrottare tack vare sina kraftreserver, långdistanskomfort och offroad-kapacitet.
    • Deltagande i evenemang som Paris-Dakar och afrikanska rallyn med anmärkningsvärda framgångar.
  4. Utvidgning av räckvidden:

    • 1988 lanserades R 100 GS, enduron med den då största deplacementen på världsmarknaden, som nådde enorma kommersiella framgångar.
    • Efterföljande modeller, som R 1150 GS och R 1200 GS, fortsätter att dominera försäljningslistorna i många länder.
  5. Innovationer och kommersiella framgångar:

    • 1994 blev GS-modellerna med en motor med fyra ventiler per cylinder en stor kommersiell framgång.
    • 2004 introducerades R 1200 GS, följt av HP2 Enduro 2005, vilket representerar en återgång till det förflutna med särskilt fokus på terrängkörning.
  6. Ny era och specialisering:

    • 2005 uppnådde R 1200 GS ledande ställning i segmentet över 750 cc och placerade sig på femte plats i den italienska försäljningsrankingen.
    • 2006 representerade HP2 Enduro ett sportsligt genombrott med en specialistinställning till design och ingenjörskonst.

Historien visar hur BMW:s GS-serie  har utvecklats med tiden och blivit en av de mest populära och igenkännliga serierna av touring- och terrängmotorcyklar.

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan publicering.